SPLETNA TRGOVINA   02 600 19 15

9/9
9/9

HALLOWEEN

22.09.2023
Klara Hameršak

Halloween oz. po naše noč čarovnic je tisti čaroben čas v letu, ko se svet preobrazi v magično pokrajino buč, strašljivih kostumov in skrivnostnih dogodivščin. To je praznik, ki se ga veselijo otroci in odrasli po vsem svetu ter prinaša s seboj številne tradicije in spomine, ki trajajo skozi generacije.

NEKAJ O TEM POSEBNEM PRAZNIKU

Ta praznik se praznuje 31. oktobra in je še posebej priljubljen v Ameriki in v Kanadi. Po tem bi lahko sklepali, da je praznik izvorno ameriški, vendar temu ni tako. Njegove korenine segajo namreč več tisoč let v evropsko preteklost. Kelti bi naj tako imenovan ''samhain'' praznovali že v petem stoletju pred našim štetjem. Za Kelte je bi to največji praznik leta, označeval je konec poletja in začetek novega zemeljskega cikla- zime. Namen praznika je bil predvsem zahvala za poletno letino, ki so jo v pričakovanju zime v tem času že skladiščili. Verjeli so, da je meja med svetom živih in mrtvih izjemno tanka, zato so se ljudje oblekli v strašljive kostume in prižgali ognje, da bi odganjali zle duhove.

Konec devetnajstega stoletja se je v Ameriki začela noč čarovnic oblikovati v praznik, ki je bolj osredotočen na skupnost in sosedska druženja kot na duhove, potegavščine in čarovništvo. Na prelomu stoletja so zabave za noč čarovnic za otroke in odrasle postale najpogostejši način praznovanja dneva. Zabave so se osredotočile predvsem na igre, sezonsko hrano in praznične kostume.

TRICK OR TREAT IN IDEJE ZA KOSTUME

Na ta dan pa je tudi izjemno popularna avantura ''Trick or treat'', kjer otroci s svojimi kostumi obiščejo sosednje hiše, da bi prejeli sladkarije. Običajno pri tem rečejo "Trick-or-Treat!" kar pomeni, da so pripravljeni na zabavo in pričakujejo nekaj sladkega v zameno. Odrasli ali lastniki hiš ponavadi pripravijo majhne darilne vrečke ali posode s sladkarijami, ki jih nato podarijo otrokom.

Če nimate ideje za kostum:

SIMBOL PRAZNIKA

Simbol tega praznika je tudi izdolbena buča s vklesanim strašljivim obrazom, osvetljena s svečo, ki jo lahko vidimo pred skoraj vsako hišo. Potek izdelave buče je lahko zelo zabaven, v dejavnost pa lahko vključimo tudi otroke. Bučo najprej skupaj izdolbemo, nato pa lahko otroci s flomastrom narišejo strašljiv (ali pa tudi prijazen) obraz in oblike izrežemo (ta del opravi odrasla oseba). V izdolbene buče postavimo čajne svečke ter jih zvečer prižgemo.

HALLOWEEN ZABAVA

Halloween pa ni le za otroke. Za tiste, ki ta dan iščejo nekaj več adrenalina in pospešenega utripa, je Hallowen idealen čas za obisk hiše strahov in ogled grozljivih filmov. Ponudba v kinih je ta dan še posebej bogata, predlagamo pa vam, da se na ogled odpravite v družbi ter skupaj preživite najbolj strašljivo noč v letu. Številni ljudje se izjemno veselijo ravno občutka strahu in se pogumno soočajo s svojimi največjimi strahovi.

To pa še ni vse; na halloween se organizira veliko kostumskih zabav, kjer tekmujejo za najbolj ustvarjalne in strašljive kostume. To je priložnost, da odrasli ponovno oživijo svojo otroško domišljijo in se sprostijo.

IDEJE ZA TOP DEKORACIJO

Da vam nekoliko olajšamo dekoracijo, smo vam v nadaljevanju pripravili top ideje, s katerimi bo okraševanje enostavno in zelo učinkovito. Naš nasvet je, da se dekoracije lotite na zabaven način ter ustvarite pravo vzdušje za to posebno zabavo.

Ne pozabite, da je Halloween odličen čas za izražanje svoje ustvarjalnosti, zato se sprostite in uživajte v ustvarjanju svoje edinstvene dekoracije. Dodajte tudi svoje osebne pridih in strašljive detajle, ki vam bodo pomagali ustvariti pravo vzdušje za to zabavno praznovanje.

Top ideje Halloween dekoracije:

  1. Dekoracija že takoj pred vstopom v stanovanje

  1. Okrasitev prostora

  1. Okrasitev mize

Uporabite tematske prtičke z vzorci čarovnic, vampirjev ali buč. Na mizo lahko postavite tudi steklenico s čarovniško pijačo ali čarovniško skledo s sadjem.

  1. Sveče in lučke

  1. Aranžma s svežim cvetjem

Za halloween efekt uporabite oranžno, črno in vijolično cvetje ter jih postavite v strašljive vaze ali buče.

  1. Pisane steklenice

Pobarvajte steklenice z vzorci čarovnic, vampirjev ali strašljivih obrazov. V steklenice lahko postavite LED lučke za dodaten učinek.

  1. Halloween glasba in zvoki

Dodajte atmosfero s posebno glasbo in zvoki, kot so trkanje na vrata, zvonjenje, zvoki vetrovja in grozljive pesmi. Če niste ljubitelj strašljivih efektov pa si pred zabavo ustvarite seznam vaših najljubših pesmi, ki jih boste predvajali ob zabavi. Zabavo lahko popestrite tudi z zabavnimi igrami, kot so pantomima ali različne družabne igre.

Halloween je praznik, ki združuje zabavo, ustvarjalnost in skrivnost. Preživljanje tega dneva z družino in prijatelji prinaša nepozabne trenutke in ustvarja spomine, ki ostanejo v srcih. Ne glede na to, ali se preobrazite v čarovnico, vampirja ali superheroja, ali pa samo uživate v sladkarijah in bučah, Halloween je čas, ko lahko vsi skupaj uživamo v čarobnosti tega praznika. Tako, pripravite svoje najboljše kostume, napolnite buče z lučmi in se pripravite na noč, polno skrivnosti in zabave!