SPLETNA TRGOVINA   02 600 19 15

9/9
9/9

PRAZNOVANJE OKTOBERFESTA V SVETU IN PRI NAS

15.09.2023
Klara Hameršak

Za ljubitelje piva se bliža najbolj priljubljen festival v letu. V bavarskem Münchnu se bo v soboto, 16. septembra, namreč pričel tradicionalni Oktoberfest, največji festival ljudske kulture in piva na svetu. Festival bo trajal do torka, 3. oktobra 2023 in tako kot vsako leto pričakuje velik uspeh in še večje navdušenje obiskovalcev.

OKTOBERFEST 2023

Oktoberfest je največji ljudski festival na svetu in tako rekoč del Münchnove duše. Predstavlja občutek domačnosti in gostoljubnosti ljudi Münchna, saj je zabavišče za vse z raznolikimi in prijetnimi doživetji na najvišji ravni kakovosti. Temeljna bit Oktoberfesta predstavljajo druženja, skupne izkušnje in radost do življenja. Festival pa seveda ne bi bil pravi brez tradicionalne hrane, glasbe, bavarske narodne noše (moški so prepoznani po hlačnih naramnicah, ženske pa po pisanih, večplastnih oblekah), in seveda po uživanju prepoznavnih vrst bavarskega piva, ki ga varijo v marcu. Vsako leto se festival lahko pohvali z več kot milijon obiskovalcev iz vsega sveta.

Čeprav se imenuje Oktoberfest , se legendarni festival piva ne začne oktobra! Z leti je bil datum začetka prestavljen na september, ker je bolj sončen in toplejši kot oktober.

Uradna stran Oktoberfesta

DOGODKI NA OKTOBERFESTU

Dva ključna dogodka, katera je dobro upoštevati če se odpravljate na Bavarsko, sta otvoritvena slovesnost in zaključna slovesnost. Obe sta izjemno popularni in posledično sta to tudi najbolj obiskana dogodka na festivalu. Otvoritvena slovesnost v šotoru Schottenhamel označuje uradni začetek Oktoberfesta, ko župan Münchna prvič zbode sod piva in zakliče "O’Zapft Is!" - to je Oktoberfestov ekvivalent zeleni zastavi na dirkališču. Pomeni, da so se praznovanja začela oz. uradni prevod »Odmašeno je!«.

Zaključna slovesnost Oktoberfesta v šotoru Hacker-Pschorr je prav tako spektakularna. Predstavljajte si 10.000 novih prijateljev, ki skupaj pojejo ter se zabavajo do poznih jutranjih ur. Obiskovalci zaključno prireditev celo primerjajo s praznovanjem novega leta.

Zraven otvoritvene in zaključne slovesnosti so na Oktoberfestu tudi drugi posebni dogodki, kot so recimo povorka v kostumih, družinski dan, tradicionalni bavarski koncerti in še in še. Natančnejši urnik o vseh dogodkih najdete tukaj .,

TRADICIJA

Oktoberfest ima bogato zgodovino in globoke tradicije, ki segajo več kot dva stoletja nazaj. Oktoberfest je prvič potekal leta 1810 v Münchnu na Bavarskem. Festival je bil prvotno organiziran kot konjska dirka in se je odvijal na Theresienwiese (Terezijini poljani), ki je še danes prizorišče Oktoberfesta. Skozi desetletja se je Oktoberfest razvijal iz konjske dirke v velikanski pivski festival, kot ga poznamo danes. Leta 1818 so dodali stojnice s hrano in glasbenike, leta 1896 pa so prvič postavili značilne lesene šotore za strežbo piva.

OKTOBERFEST PO CELEM SVETU

Čeprav originalni Oktoberfest poteka v Münchnu, so se po vsem svetu razvile različice tega priljubljenega pivskega festivala. V različnih mestih in državah praznujejo Oktoberfest pod različnimi imeni in z različnimi lokalnimi prilagoditvami. V Nemčiji lahko najdemo Oktoberfest tudi v Stuttgartu, ki je druga največja različica v državi. Ostale države, ki praznujejo pivski festival so Irska, Brazilija, Avstralija, Kanada, ZDA ter veliko evropskih držav, kot so Avstrija, Švica, Češka, ker je festival bolj znan kot ''Pilsner Fest''.

KAJ PA SLOVENIJA?

Nekateri lokali in pivnice v Sloveniji organizirajo Oktoberfest tematske dogodke, kjer ponujajo nemško pivo, bavarsko hrano, glasbo in tradicionalna oblačila, kot so lederhosen in dirndli. To so običajno bolj manjši dogodki, ki privabijo tiste, ki radi uživajo v nemški kulturi. V nekaterih pivnicah s širokim izborom tujih piv lahko najdete nemške znamke piva, ki so priljubljene na Oktoberfestu, kot so Paulaner, Spaten, Weihenstephaner in drugi. Pogosto lahko ob posebnih priložnostih okusite tudi Oktoberfestbier.

Lahko pa organizacijo prevzamete v svoje roke in praznujete Oktoberfest v zasebnem krogu prijateljev ter pripravite zabavo ali piknik. Privoščite si nemško pivo in hrano, za popestritev pa lahko gostom naročite tudi ''dress code''- to je seveda tradicionalno bavarsko oblačilo.

Še nekaj praktičnih idej za organizacijo zabave ali izvirno darilo prijatelju, ki je velik ljubitelj piva:

Noro praznovanje, ples, zabava, druženje, pitje okusnega piva in še bi lahko naštevali. Oktoberfest 2023, v originalni ali domači izvedbi, je zagotovo vreden vašega ''bucket lista'' ter doživetje, ki ga preprosto ne smete zamuditi!

Navsezadnje, tako kot dobro vino ali usnje vaših ''lederhosenov'', Oktoberfest s starostjo postaja le boljši.