SPLETNA TRGOVINA   02 600 19 15

9/9
9/9

ZAKAJ JE TERMALNA VODA TAKO ZDRAVILNA?

02.10.2023
Klara Hameršak

Slovenija je znana po svojih številnih naravnih lepotah in edinstvenih zdraviliščih, ki ponujajo termalno vodo. Termalne vode so že stoletja privabljale obiskovalce zaradi svojih zdravilnih lastnosti in sproščujočega učinka. Privlačile so že antične iskalce zdravja. Mnoga slovenska naravna zdravilišča in terme se ponašajo z zgodovino, ki sega do Rimljanov, do srednjeveške gospode, do časov alkimistov in do cvetoče dobe evropskih dvorov.

Sprostitev v privlačnih termalnih bazenskih kompleksih, vrhunska ponudba za razvajanje in aktivnosti za celosten pristop k ravnovesju telesa, uma in duha, sprostitev celotnega telesa, užitek… In še bi lahko naštevali. Naša dežela se lahko pohvali z več kot 15 zdravilišči in termalnimi kopališči, ki se razprostirajo po vsej državi. Vsaka destinacija ima svoje edinstvene značilnosti in ponuja različne vrste termalnih vod

Obisk termalnih vod v Sloveniji je odlična priložnost za sprostitev, obnovo telesa in raziskovanje čudovite naravne in kulturne dediščine naše čudovite dežele. Ne glede na to, ali iščete sprostitev ali zdravljenje določenih zdravstvenih težav, bodo terme vedno dobra rešitev. In še največja prednost? Zdravilne termalne vode.

KEMIČNA SESTAVA TERMALNE VODE

Termalne vode v Sloveniji so znane po svojih zdravilnih lastnostih. Zdravilen učinek se pojavi zaradi njihove edinstvene sestave in fizikalnih lastnosti, ki imajo pozitiven učinek na človeško telo. Termalne vode vsebujejo različne minerale, kot so kalcij, magnezij, selen, železo, in druge, ki so pomembni za zdravje človeškega telesa. Ti minerali lahko vstopijo skozi kožo in pomagajo pri uravnoteženju pomanjkljivosti mineralov v telesu. V teh vodah so prisotni tudi antioksidanti, ki pomagajo pri preprečevanju staranja kože in številnih drugih zdravstvenih težavah.

FIZIČNE LASTNOSTI TERMALNE VODE

Glavna značilnost termalne vode je visoka temperatura, ki je nadpovprečna glede na okoliško vodo. Temperature termalnih voda se lahko gibljejo od blagih do zelo vročih, odvisno od vira. Topla voda pomaga predvsem pri sprostitvi mišic, saj toplota razširi krvne žile, izboljša prekrvavitev in zmanjša napetost v mišicah. Še posebej je koristna za tiste, ki trpijo za bolečinami v mišicah in sklepih. To pa še ni vse, topla voda namreč pomaga tudi pri lajšanju bolečin, kot so artritis, revmatizem in bolečine v hrbtu. Sproščujoč učinek tople vode pa lahko celo izboljša spanje ter pomiri um.

Ne smemo pozabiti na tudi na tlak termalne vode. Ta ima masažni učinek, saj pritisk vode na telo pomaga pri sprostitvi mišic, zmanjša napetost in lajša bolečine v mišicah in sklepih. Tlak v vodi je še posebej ugoden za tiste, ki trpijo zaradi težav s cirkulacijo.

TERAPEVTSKI UČINKI

Terapevtske kopeli v termalni vodi se pogosto uporabljajo za rehabilitacijo po poškodbah, saj pospešijo proces celjenja. Pomagajo tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Nekatere termalne vode, zlasti tiste z visoko vsebnostjo mineralov in aerosolov, lahko pomagajo pri lajšanju dihalnih težav, kot so astma in bronhitis. Zaradi vsebnosti mineralov, kot je žveplo, se izboljšajo tudi kožne težave (psoriaza, ekcemi, akne…). Hkrati pa vpliva tudi na gibljivost sklepov in poveča imunost.

PSIHOLOŠKI UČINKI

Na psihološke učinke velikokrat pozabimo, vendar so ravni ti eni izmed najpomembnejših. Najverjetneje ne rabimo poudarjati, da se v termalni vodi naše telo neverjetno sprosti, kar posledično zmanjša našo napetost ter pomiri živce. Še vedno nimate ideje za darilo za vašega moža, eno ali morda šefa v službi? ????

Nekateri ljudje poročajo, da imajo koristi od terapevtskih kopeli v termalni vodi celo pri zmanjševanju simptomov depresije. Sproščujoča izkušnja in izboljšano razpoloženje po kopeli lahko pomagajo pri obvladovanju negativnih čustev. Topla voda, dobra družba in nič motečih stresorjev (in s tem mislimo tudi na mobilne telefone) pomagajo tudi pri lajšanju nespečnosti in zagotavljajo globlji počitek.

UPORABA TERMALNE VODE

Termalna voda je zaradi njenih ugodnih učinkov uporabljena na veliko različnih načinov. Verjetno najbolj znana in priljubljena uporaba so termalne kopeli v zdraviliščih in termalnih kompleksih. Različne terapije z uporabo termalne vode so na voljo tudi v zdraviliščih in klinikah. To pa še ni vse; termalna voda je priljubljena sestavina marsikateremu kozmetičnemu izdelku, kot so kreme, losjoni in toniki. Uporablja se za pomiritev in hidracijo kože ter pomaga pri lajšanju draženja in vnetja. Nekatere termalne vode se uporabljajo tudi za inhalacijo. Zasledimo jih tudi pri terapevtskih masažah, različnih sprostitvenih ritualih ter pri rehabilitacijah in fizični terapiji.

Pred uporabo termalne vode za terapevtske namene se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za zdravljenje z vodo ali zdravnikom, ki določi pravilen pristop in trajanje terapije, ki ustreza vašim potrebam.

To velja še posebej za tiste, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave ali stanja, kot so kronične bolečine, revmatizem, artritis, kožne težave ali dihalne težave. Zdravnik bo preučil vaše zdravstveno stanje in zdravstveno anamnezo, da se prepriča, da ni tveganj ali negativnih interakcij z zdravili, ki jih morda jemljete. Prav tako vam bo pomagal prepoznati morebitne kontraindikacije ali omejitve, ki bi vas morda odvračale od uporabe termalne vode. Na primer, v nekaterih primerih visoka temperatura termalne vode ni primerna za ljudi s srčnimi težavami ali visokim krvnim tlakom. Vroči termalni vodi bi se morale izogibati tudi nosečnice (zlasti v prvem trimesečju nosečnosti), osebe z odprtimi ranami ali okužbami kože, ljudje z vročinskim udarom ali vročinskimi boleznimi, na uporabo pa bi naj bili pozorni tudi ljudje z epilepsijo.

NASVETI ZA OBISK

Če se odločite z obisk termalnih vrelcev, je pomembno upoštevati nekaj nasvetov. Pred obiskom termalnih vrelcev se prepričajte, da ste dobro pripravljeni. Prinesite kopalke, brisačo, oblačila za preobleči po kopanju, sončno kremo, pokrivalo za glavo, vodo za hidracijo in morebitne zdravstvene potrebščine.

Upoštevanje pravil kopanja: Vsak termalni vrelec ima svoja pravila in smernice glede kopanja, ki jih je treba upoštevati. Nekateri vrelci zahtevajo tuširanje pred kopanjem, nekateri imajo določeno temperaturno omejitev za kopanje, drugi pa določene čase obratovanja.

Pozor!  Ne pozabite na hidracijo. Kopanje v termalni vodi lahko povzroči dehidracijo, zato pijte dovolj vode, da ostanete hidrirani.

PRIMERI DESTINACIJ S TERMALNIMI VRELCI

  • Terme Čatež: Eno največjih termalnih zdravilišč v Sloveniji. Nahajajo se v bližini Brežic in ponujajo več bazenov s termalno vodo, wellness programe in kopeli.
  • Terme Ptuj: Eno najstarejših termalnih zdravilišč v Sloveniji, ki ponuja bazene s termalno vodo ter wellness tretmaje.
  • Terme Laško: Znane po svojih zdraviliških storitvah in pivovarni Laško, kjer lahko obiskovalci poskusijo slovito laško pivo.
  • Terme Dobrna: Terme Dobrna se nahajajo v bližini Celja in so eno najstarejših termalnih zdravilišč v Sloveniji. Ponujajo termalne kopeli, wellness storitve in zdravljenje z naravnimi minerali.

Kaj pa o sprostitvi s termalnimi vodami menijo drugi?

"S svojo družino smo se odločili, da preživimo počitnice v termalnem letovišču. Vstopili smo v bazenski kompleks, kjer nas je pričakalo več termalnih bazenov z različnimi temperaturami vode. Sprostili smo se v topli termalni vodi, ki je pomagala razbremeniti napetost v mišicah po dolgem potovanju. Otroci so se zabavali v otroškem bazenu, medtem ko smo si s partnerjem privoščili čas za sprostitev v masažnih bazenih. Koža je bila neverjetno mehka, in občutek lahkotnosti se je razširil po celem telesu.

Najboljše pa je bilo, da smo se v tem času popolnoma izklopili od vsakodnevnih skrbi. V termalnih vrelcih smo si vzeli čas zase in za družino ter se povezali v naravno in sproščeno okolje. Naša izkušnja v termalnih vrelcih je bila resnično pozitivna, in komaj čakamo, da se tja vrnemo in ponovno doživimo to sprostitveno in terapevtsko doživetje."

Anja, 27 let