Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani.. OK
ZAVITA DARILA

Običaj dajanja daril je star toliko kot človeštvo samo. Človek je najprej daroval bogovom, da bi si prislužil njihovo milost ali da bi se jim zahvalil, kadar mu je šlo dobro. Pozneje se je naučil opazovati svoje okolje in je darila prilagajal določenemu času in dogodkom v letu.

Potem je moral darovati njihovim posrednikom na Zemlji, oblastnikom in svečenikom, pozabil pa ni tudi na svoje najdražje, oziroma tiste, za katere si je želel, da bi to postali — a jim je dajal z večjim veseljem. Ko je jamski človek želel družico, je moral z darili dokazati, da bo sposoben poskrbeti zanjo. Z darili pa si je priboril tudi prevlado in spoštovanje skupnosti.

V antični Grčiji so prinašalci daril in lepih želja skušali predvsem preprečiti, da bi obdarjenca za rojstni dan obiskovali zlobni duhovi, za vsak primer pa so obdarovali in na svoj dom vabili celo popotnike, ki bi lahko bili preoblečeni bogovi. Stari Rimljani so se medsebojno obdarovali predvsem v času Saturnalij, festivalu za Saturna, boga kmetijstva in razuzdanosti, ki se je dogajal med 17. in 23. decembrom, pomenil pa je teden svobode tudi za njihove sužnje.

V srednjem veku je osnovo za oblikovanje daril v glavnem predstavljala hrana, obdarovanje pa je bilo predvsem najboljši način za kupovanje uslug in političnega ali verskega vpliva. Zveni znano?

Pri Kitajcih je že tisočletja najbolj priljubljen praznik kitajsko novo leto, priložnost za obdarovanje izrekanje lepih želja, ki traja kar dva tedna. Pri tem morajo biti darila zavita v rdeč ovojni papir, saj rdeča zaznamuje izobilje.

Ruska tradicija predvideva, da na rojstnodnevni zabavi darilo prejmejo prav vsi otroci, ne samo slavljenec.

Arabci pa si po drugi strani malenkosti podarjajo ob običajnih dneh in ne zgolj ob posebnih priložnostih, saj dajejo veliko na prijaznost in gostoljubje čez vse leto.

Skozi zgodovino je človek do danes za dajanje daril dobil nešteto novih priložnosti, pa naj bodo to prazniki, ki jih praznujejo povsod po svetu, državni ali osebni prazniki, marsikdo pa izkaže svojo ljubezen tudi kar tako, brez posebnega, zunanjega razloga.

Študije so namreč pokazale, da ima dajanje daril tudi na tistega, ki daje, izjemno pozitiven psihološki učinek. Ne pravimo zaman, da je dajati lepše kot prejemati, dokaz za to je občutek topline in sreče, ki ga dobimo, ko obdarjenec odvija naše darilo.

Izbira pravega darila pa je včasih kar zapletena naloga. Kakšno cvetje ima rada? Kakšno glasbo posluša in kakšne knjige bere? Je alergičen na gluten?

V takih trenutkih se nam včasih zazdi, kot da obdarjenca morda ne poznamo dovolj dobro in potem lahko lov na pravo darilo postane zahteven projekt.

Hiša daril, spletna trgovina ali katera od prodajaln blizu vas, je kraj, kjer boste zagotovo našli izvirno in zabavno darilo za ženo, moža, hčer ali sina, stare starše, prijateljico, prijatelja, sodelavko, sodelavca, vzgojiteljico ali vzgojitelja in učiteljico ali učitelja svojega otroka, taščo, tasta, sošolko, sošolca, punco, fanta, … In vse, kar pride prav za okrasitev prostora, če boste pripravili zabavo.

Izbira je velika: zavita darila, uporabna darila, darilni boni, baloni in oprema, darila za rojstni dan in druge dogodke, darila za božič in novo leto, darila za dom, pivska darila, dekorativna darila, spominki, kozmetični seti, zabavne majice, kape in predpasniki, spominki, čestitke (z besedilom in brez), brisače in skodelice z imenom obdarjenca, vse za zabavo …

Pridite, razglejte se naokoli, povprašajte — z veseljem vam bomo pomagali poiskati pravo darilo, ki bo na obdarjenca naredilo dolgotrajen vtis.

Prikaži več
Filtriraj izdelke
Po ceni:

 – 

  • 10
  • 64